Właściwości:
Olejek cynamonowy ma wszechstronne zastosowanie. Ten naturalny stosuje się w celach pielęgnacyjnych, ale również leczniczych. Najczęściej korzystają z niego pacjenci, u których zdiagnozowano chorobę grzybiczą, na przykład w jamie ustnej. Olejek cynamonowy działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, jest doskonałym antyoksydantem. Olejek tego rodzaju zaleca się też do leczenia choroby wrzodowej i innych w obszarze układu pokarmowego (w tym zespół jelita wrażliwego, wzdęcia, przewlekłe biegunki). Olejek cynamonowy uznawany jest za eliksir piękności i młodości. Dodaje się go do przeróżnych preparatów kosmetycznych o działaniu ujędrniających i wygładzającym naskórek. Wraz z olejkiem geraniowym i grejpfrutowym wykazuje doskonałe działanie antycellulitowe. Podobno olejek cynamonowy spowalnia też procesy starzenia się skóry. Lecznicze działanie olejku cynamonowego to również skuteczna walka z infekcjami górnych dróg oddechowych. Łagodzi kaszel, chrypę, katar. Wzmacnia odporność. Jest też środkiem przeciwbólowymwarto stosować go w stanach reumatoidalnych. Powszechnie wykorzystywany jest zapach cynamonu. Olejek jest jednym ze składników perfum, balsamów, kremów, ale też maści rozgrzewających i przeciwbólowych. Co więcej, olejek jest składnikiem odświeżaczy powietrza oraz preparatów do odstraszania owadów. Nie lubią go przede wszystkim komary. Można go również zastosować przy przeziębieniu, kaszlu, grypie, infekcjach wirusowych, dla złagodzenia ich objawów, w stanach reumatoidalnych dla złagodzenia odczuwanego bólu, w celach kosmetycznych, dla pielęgnacji skóry, jako odświeżać powietrza i ochrona przed insektami.
Sposób użycia:
Do kąpieli3-6 kropli do wanny napełnionej ciepłą wodą, do masażu2 krople olejku eterycznego na łyżkę olejku do masażu, jako składnik środków kosmetycznychkilka kropli warto dodać do balsamu, kremu odżywczego, peelingu, oliwki, do aromatyzacji pomieszczeńprzez nawilżacze i rozpylacze (5 kropli na 1 litr wody).

