Opis
SINGULARIS DERMO HYDRO CANNABI Krem nawilżający z olejem konopnym 50 ml
Tłoczony na zimno z nasion konopi siewnej (Cannabis Sativa), jest bogatszym niz wiekszosc popularnych olejow zrodłem kwasow omega-3 i omega-6, w idealnej proporcji 3:1. Ponadto zawiera on duze ilosci witaminy E, a takze witamin z grupy B oraz witamine A i K.
W oleju konopnym nie brakuje rowniez cennych składnikow mineralnych, takich jak wapn, magnez czy cynk. Uznany jest za jeden z najlepszych olejow nawilzajacych oraz tzw. olejow suchych ze wzgledu na szybkosc wchłaniania oraz brak pozostawiania na powierzchni skory tłustego filmu. Olej konopny jest składnikiem kremow pielegnujacych skore z problemami dermatologicznymi.Kremy zawierajace surowce konopne reguluja produkcje sebum.
Olej konopny zapewnia idealny stopien nawilzenia, dodatkowo posiada własciwosci regenerujace oraz moze zapobiegac przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek. Przyczynia sie do zmiekczenia i wygładzenia skory.
Preparaty na bazie oleju konopnego sa doskonałe w pielegnacji skory niemowlat, w szczegolnosci atopowej. Olej konopny o stezeniu 12% to surowiec hipoalergiczny, ktory niweluje problem nadwrazliwosci.
Olej rokitnikowy (Hippophae rhamnoides Oil) jest nieocenionym, naturalnym zrodłem składnikow pielegnujacych. Posiada ogromne ilosci witamin A, E i K oraz flawonoidow, karotenoidow, soli mineralnych i kwasow tłuszczowych. Zawartosc witaminy C jest kilkanascie razy wieksza niz w owocach cytrusowych.
Zbilansowany skład kwasow tłuszczowych oraz zawartosc licznych witamin, uzasadniaja jego czeste stosowanie w produktach kosmetycznych do pielegnacji suchej, łuszczacej sie lub szybko starzejacej sie skory.
Beta-glukan (ß-glukan) w kosmetologii wykorzystywany jest do pielegnacji skory twarzy, ciała oraz włosow. Beta-glukan, pozyskiwany z drozdzy Saccharomyces cerevisiae bardzo łatwo stymuluje produkcje kolagenu, dzieki temu skora zachowuje młodzienczy wyglad, intensywnie nawilza oraz reguluje poziom wody w skorze (długo utrzymuje wilgoc w skorze, tworzac na niej ochronny film). Łagodzi wszelkie podraznienia i stany zapalne powstałe na skorze, przyspiesza proces gojenia. Działa takze antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Chroni przed promieniowaniem UV i redukuje ryzyko uszkodzenia skory poprzez ochrone komorek Langerhansa. Jest znany i ceniony jako antyoksydant.
Centella asiatica swoja popularnosc zawdziecza przede wszystkim obecnosci składnikow aktywnych z grupy pentacyklicznych saponin triterpenowych, flawonoidow oraz kwasow fenolowych o udowodnionym działaniu przeciw- rodnikowym, przeciwzapalnym i przeciwdrobnoustrojowym.
Wykazano, ze preparaty zawierajace wakrotke azjatycka moga stymulowac wzrost stezenia fibronektyny i produkcji kolagenu typu I i III, a takze ograniczenia procesu starzenia sie skory oraz zmniejszanie powstawania rozstepow i reakcji zapalnych. Ponadto, składniki wyizolowane z Centella asiatica wpływaja na mikrokrazenie skorne, działaja ochronnie na scianki naczyn krwionosnych poprzez poprawe ich elastycznosci.
W kosmetologii wakrotka azjatycka stosowana jest takze w preparatach antycellulitowych.
Kwas hialuronowy naturalnie wystepuje w ludzkim ciele, a skora kumuluje jego najwieksze ilosci, bo nawet 56%. Odpowiedzialny jest za wiazanie wody w skorze własciwej oraz wchodzi w skład macierzy miedzykomorkowej. Od 25. do 50. roku zycia jego ilosc zmniejsza sie o 50%. W wieku 60 lat nasza skora posiada juz jedynie 20% poczatkowej ilosci kwasu hialuronowego. W efekcie traci jedrnosc oraz zdolnosc wiazania wody, przez co staje sie sucha i pojawiaja sie na niej zmarszczki.
Kwas hialuronowy jest higroskopijny, czyli pochłania wode, jak gabka. Jedna czasteczka kwasu hialuronowego jest w stanie zwiazac ok. 250 czasteczek wody.
Dodatkowymi zaletami kwasu hialuronowego sa własciwosci spajania włokien kolagenowych, dzieki czemu struktura skory jest zwarta i elastyczna. Efektem wyzej wspomnianych własciwosci jest hamowanie powstawania zmarszczek.

